Jack Gillissen

sport- en ontspanningsmassage

Behandelingen 

 

1. Sportmassage

Sportmassage is het toepassen van een aantal handgrepen op een ontbloot en ontspannen lichaamsdeel van een gezonde sportbeoefenaar. Het doel is om de lichamelijke conditie te verbeteren, te behouden en/of eventuele nadelige  gevolgen van de sport weg te nemen, of deze zo min mogelijk te doen voelen. Sportmassage is een uitstekende manier om te herstellen na een gedane inspanning en is ook belangrijk als voorbereiding op een geplande fysieke belasting. Sportmassage wordt toegepast om vermoeidheidsverschijnselen, als direct gevolg van een lichamelijke inspanning, terug te dringen. De afvalstoffen die vermoeidheidsverschijnselen, pijn of kramp veroorzaken worden uit de spieren gemasseerd. De stofwisseling en de bloedsomloop worden hierdoor positief beïnvloed. Hierdoor is sneller herstel mogelijk en kan weer sneller een bepaalde prestatie geleverd worden. Sportmassage wordt ook gebruikt om spieren voor een sportprestatie te activeren, als onderdeel van een warming up. Een ander effect, bij vrijwel iedere vorm van massage, is psychische en lichamelijke ontspanning. Naast het ontspannen gevoel dat dit geeft, zal ook dit effect het lichaam sneller laten herstellen. Ook voor niet-sporters is sportmassage erg zinvol omdat werkzaamheden in het dagelijkse leven vaak dezelfde invloed hebben op ons lichaam als sporten. Denk maar eens aan een dag in de tuin werken of een dag klussen in huis.2. Ontspanningsmassage

Het woord zegt het al “ontspanning”. Het is geschikt voor iedereen, om gewoon even helemaal tot rust te komen. Een ontspanningsmassage kan, zowel lichamelijk als geestelijk, heel goed preventief en genezend werken. Op het geestelijk vlak wordt vooral stress verminderd doordat een massage u helpt om helemaal te ontspannen. Bij problemen met of overbelasting van één of meerdere spieren is sportmassage aan te raden. Het verschil tussen sport- en ontspanningsmassage zit in de verschillende handgrepen en de technieken die worden toegepast.

3. Hotstonemassage

Een hotstone massage is een vorm van ontspanningsmassage met stenen van ongeveer 45 graden Celsius. Vandaar de naam hotstone. De hitte en de 'druk'  van de stenen dringen diep door in de spieren. De hotstone massage verlicht spanningen en geeft nadien veel energie. Voor de massage worden alleen afgeronde basaltstenen gebruikt. Basalt is een hard en ijzerhoudend vulkanisch gesteente met een hoge dichtheid. Hierdoor kunnen de stenen goed warmte vasthouden. De stenen worden ondergedompeld in een warmwaterbad en eerst op de aandachtsgebieden van het lichaam neergelegd - meestal uw rug. Dit geeft een aangename warmte en ontspanning. Na het leggen van de hotstones op het lichaam wordt u verder los gemasseerd met de warme stenen en warme olie. De massage bestaat vooral uit lange rustige en cirkelvormige strijkingen. Door de combinatie van warmte en beweging werkt de massage dieper in op het spierweefsel. Hotstone massage zorgt voor een diepe ontspanning,  bevordert de afvoer van afvalstoffen en draagt zo bij aan het herstel van het lichaam. Wanneer de buitentemperatuur 25 graden Celsius of meer is, mogen er geen hotstone massages gegeven worden. Onder deze omstandigheden kan het lichaam de warmte niet kwijt en is de kans op “oververhitting” aanwezig.

Tegenwoordig gebruik ik vaak hotstones bij sport- en ontspanningsmassages! Dat wordt erg gewaardeerd. 

4. Contra-indicaties

Massages mogen nooit worden toegepast (de eerste dagen/weken) na een spierscheuring, bij een ontsteking of huidwond, of als u koorts heeft. Ook een algehele zwakke conditie, ernstige psychische klachten, extreme  vermoeidheid zijn redenen om geen massage toe te passen. Andere redenen waardoor van massage moet worden afgezien zijn:


* ziekten waarbij er sprake is van verhoogde stofwisseling
* (besmettelijke) huidziekten
* bij ernstige vormen van vaatziekten
* trombose
* kanker
* bij gebruik van een antidepressivum
* tijdens het volgen van een antibioticakuur
* het gebruik van ontstekingsremmers
* medicatie die de rijvaardigheid kan beïnvloeden (gele sticker)
* open wonden
* zwangerschap
* ontstekingen en infecties
* diabetes
* reuma
* brandwonden en zonnebrand
* spataderen

Als de spieren heel zwaar belast zijn, is het beter om de massage enkele dagen uit te stellen. Bij blessures kan het zijn dat ik u eerst doorverwijs naar een (sport)arts of fysiotherapeut.
Als u, na dit gelezen te hebben, twijfelt of massage wel voor u geschikt is, neem dan gerust even contact met mij op.

5. Medical taping

U heeft het vast wel eens gezien, sporters met gekleurde tape op armen en benen. Waarschijnlijk heeft u zich ook afgevraagd waar het toe dient. Dit heet Medical Taping en is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. De elastische tape ondersteunt het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt het zenuwstelsel en circulatoire (bloed- en lymfe) systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

Naast de behandeling van spierproblemen zijn er inmiddels veel andere toepassingsmogelijkheden ontdekt:

* littekenweefsel
* hooikoorts
* menstruatieklachten
* misselijkheid i.v.m. chemokuren
* wagenziekte